RAKITOVEC (Hippophae rhamnoides)
Oranžna energija
Rakitovec uspeva praktično povsod
Opis
Rakitovec je trajni grm, ki zraste od 2-6 m visoko. Ima rahlo trnaste veje s sivkasto skorjo. Ima privlačne sivozelene liste, jeseni (september) pa so veje polne velikih oranžnih jagod, ki se lahko ohranijo na grmu tudi v zimskem času.
Rastlina izvira iz Nepala. Najdemo jo kot samoniklo rastlino po celotni Aziji, Japonski in Evropi.
Rastlina je dvodomna, kar pomeni, da za oplodnjo in tvorbo plodov potrebujemo moško in žensko rastlino. Cveti rumeno, iz oplojenih cvetov se na ženskih rastlinah razvijejo jajčasti plodovi rdeče oranžne ali rumeno oranžne barve. Plodovi so zelo dekorativni in zdravilni.
Rakitovec ima veliko okrasno vrednost, gojijo pa ga predvsem zaradi okusnih in zdravilnih, oranžnih plodov.
Vzgoja
Je ena najbolj nezahtevnih in odpornih rastlin, ki je primerna za gojenje na najbolj negostoljubnih področjih. Raste tudi v zelo revnih in sušnih tleh, kjer druge vrste sadnega drevja slabo rastejo. Zaradi močnega koreninskega sistema ga pogosto sadijo na erozivna področja. Zaradi simbiontskih bakterij na koreninah, rakitovec izboljša strukturo tal in obogati tla s hranili (veže dušik v tla). Rakitovec je zelo odporen na zmrzal, dobro prenaša tudi sol v tleh. Rad ima sončno lego.
Zdravilnost
Jagode spadajo med zelo hranljive plodove, saj vsebujejo okoli 9 % maščobnih olj, semena pa kar 13%. Vsebujejo zelo veliko vitamina C (okrog 7-krat več kot limone), vitamina A in E. Vsebuje številne minerale, aminokisline, fitosterole, esencialne maščobne kisline.
Ena najpomembnejših sestavin rakitovca je tudi kvercetin. Deluje protivnetno, krepi srce. Poleg tega je bilo dokazano, da je močan antioksidant, ugotovljeno pa je bilo tudi protitumorno delovanje.
Uporaba
Okus plodov rakitovca je prijetno kisel. Z dodatkom sladkorja lahko naredimo zelo okusen in zdravilen sok. V času hladne vojne, so v vzhodni Nemčiji rakitovec uporabljali kot zdrav nadomestek za pomarančni sok.
Ko jagode dozorijo, stroke jagod rakitovca odrežemo in zmrznemo. Po odtajanju jagode enostavno otresemo iz grozda in naredimo odličen sok. Iz jagod lahko naredimo tudi marmelado, čaj...
Sadež rakitovca je edinstven zaradi svoje vsebnosti olja, ki se uporablja za zmanjšanje gub, za zaščito pred UV žarki, pri zdravljenju opeklin, ekcemov in drugih kožnih bolezni. V kozmetični industriji uporabljajo rakitovec za izdelavo krem in losijonov za nego kože. Olje so na svojih nalogah uporabljali celo ruski kozmonavti za zaščito pred opeklinami zaradi sevanja. Rakitovec je postal dragocena kulturna rastlina, ki jo množično gojijo v Nemčiji.
Zanimivost
Grki naj bi svojim konjem dajali jesti liste rakitovca. Opazili so, da so konji hranjeni z rakitovcem dobili močno sijočo dlako. Od tu tudi izvira botanično ime za rakitovec (Hippophae, hippo-konj, phaos-sijoč).