ŽIŽULA (Ziziphus ziziphus)
Vitamin C za odpornost
Okus plodov, podoben jabolčnim krhljem.
Opis
Žižula je pri nas malo poznana sadna vrsta. Izvira iz vzhodne Azije, nato se je razširila v sredozemlje. Oblika plodov navadne žižule je podobna plodovom oljke, ki imajo v sredini koščico z ostrim vrhom. Meso je bledo rumeno, prijetnega kiselkastega okusa.
Vzgoja
V času mirovanja prenese nizke temperature (do-30°C). Dokaj odporna je tudi proti suši. Dobro uspeva v globokih, lažjih in rodovitnih tleh, slabo raste na težkih, glinastih tleh, v katerih zastaja voda.
Gojimo jo v obliki grma ali drevesa. Krošnja je gosta, z veliko zvitimi, trnastimi izrastki. Cveti junija in dozori oktobra. Je samooplodna sadna vrsta.
Zdravilni učinki
Plodove uživamo sveže ali posušene. Vsebujejo zelo veliko vitamina C. Iz njih lahko delamo marmelade, sokove, žganje... Lahko jih posušimo in uporabljamo pri zdravljenju prehladnih obolenj, nespečnosti....