logo

 

IŠČETE KAJ ZDRAVEGA IN DRUGAČNEGA?

 

V ponudbi vrtnarije Zeleni Zmaj najdete jagodičevje, sadno drevje in nekatere druge, manj znane zdravilne rastline. Zlasti jagodičevje vzgajamo sami, kar zagotavlja, da so rastline odporne in prilagojene na naše podnebje.

 

Nimate izkušenj z vzgojo rastlin? Nimate vrta, ampak le balkon ali teraso? Prednost rastlin v naši ponudbi je, da je sajenje in vzgoja nezahtevna in primerna tudi za tise, ki imate manj časa. Z veseljem vam svetujemo, kako skrbeti za rastline, ter katero rastlino izbrati glede na velikost vašega vrta, balkona ali terase. 

 

Kontakt: luka.kuznik@gmail.com ali Luka:  051 -344 - 033  (vsak dan od 8:00 - 20:00)

 

KANADSKA ŠMARNA HRUŠICA

(Amelanchier canadensis in A.alnifolia)

 

 

hrusica01

Plodovi kanadske šmarne hrušice.

 

 

HRUSICA Alnifolia NORTHLINE
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

HRUSICA Alnifolia MARTIN
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

HRUSICA Alnifolia HONEYWOOD
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

HRUSICA Alnifolia SMOKEY
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

HRUSICA RAINBOW PILLAR
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

HRUSICA Alnifolia PRINCE WILLIAM
Cena/enoto
12,00 EUR
Količina

 

 Opis

 

Izredno dekorativna sadna vrsta, ki izvira iz Severne Amerike in Kanade. Zraste v 2-5 m visok grm ali drevo. Cveti zelo bujno konec marca z 2 cm velikimi belimi cvetovi. Cveti še preden se rastlina olista.

 

hrusica02

Rdeče obarvano jesensko listje

 

Junija se tvorijo rdeče do črno obarvani plodovi premera 1,5 cm (spominjajo na ameriške borovnice). Plodovi so zelo prijetnega sladkega okusa (okus spominja na mešanico borovnice, hruške, fige). Cvetovi spomladi prekrijejo celotno krošnjo. Prav tako, kot obilno cveti tudi rodi. Jeseni se listje oranžno-rdeče obarva. Mlade rastline navadno cvetijo že 2. leto.

 

Vzgoja

 

Kanadska šmarna hrušica za zemljo ni občutljiva. Najbolje uspeva v propustni zemlji. Glede kislosti tal ni zahtevna. Rada ima vlažna področja in sončno do polsončno lego. Dobro prenaša obrezovanje. Obrezujemo jo pozno pozimi, ko največji mraz popusti. Navadno jo oblikujemo v manjše drevo. Na zmrzal ni občutljiva.

 

hrusica03

Bujno cvetenje kanadske šmarne hrušice

 

Zdravilnost in uporaba

 

Plodovi kanadske šmarne hrušice so znani po visoki vsebnosti železa in prijetnem sladkem okusu, ki je čisto nekaj posebnega. Plodove uživamo sveže, jih sušimo ali jih predelamo. Kanadske šmarne hrušice ne gojimo samo zaradi lepih, množičnih cvetov, temveč tudi zaradi elegantne oblike grma in okusnih, sladkih plodov. V jeseni pa njeno listje zasije v prelepih oranžnih, mareličnih in rubinastih odtenkih. Če želite v svojem vrtu dekorativno, okrasno rastlino in hkrati nenavadno sadno vrsto, je kanadska šmarna hrušica prava izbira za vas.

 

Hrušice Amelanchier alnifolia

alnifolia zeleni zmaj

 

Hrušice A.alnifolia so najbolj rodne in okusne sorte hrušic, ki se jih goji tudi v komercialnih nasadih, predvsem v Kanadi. Imajo boljšo rodnost in večje plodove kot navadne vrste A.canadensis, A.lamarckii... Na voljo so 2- letne sadike najbolj rodnih sort. Sadike so iz naše lastne proizvodnje, fitosanitarno pregledane.

SORTE:

 

NORTHLINE

Izvira iz Kanade. Je nižja sorta, zraste od 1,5-3m. Plodovi so sladki in sočni, debeli cca.1,6cm. Rodi v mesecu juniju. 

THIESSEN

Izvira iz Kanade. Zraste do 5m. Plodovi so zelo debeli cca. 1,7cm. V grozdu je 6-12 plodov. Je zgodnja in zelo rodna sorta hrušice A.alnifolia.

MARTIN

Izvira iz Kanade. Višina do 3m, širina 2m. Zgodnja sorta. Plodovi so odličnega okusa. Okusne plodove pobiramo že v začetku poletja.

SLEYT

Nizka sorta, zraste do 2m, primerna za manjše vrtove. Sladki plodovi, debeli od 10-12mm. Zgodnja sorta, zori v mesecu juniju.

HONEYWOOD

Izvira iz Kanade. Višina do 5m, širina 4m. Cveti pozno-7 dni za ostalimi sortami. Veliki plodovi , 16mm debeli, v grozdu do 15 jagod , poznejša sorta. Odlična rodnost.

KRASNOJARSKAJA

Zraste do višine 4m. Pozna sorta. Plodovi imajo prijeten, sladek okus.

SMOKEY

Izvira iz Kanade. Ena najbolj popularnih in rodnih sort hrušic A.alnifolia. Zraste do 4,5m, je srednje pozna sorta. Rodi sladke plodove cca 1,3 cm debele, v stroku 7-11 jagod. Iz grma v polni rodnosti oberemo cca 7,5 kg plodov.

RAINBOW PILLAR

Sorta, ki zraste od 3-5m visoko. Rast je zelo kompaktna, cipresaste oblike. Je sorta, ki je odporna na pepelasto plesen. Ima okusne plodove in je ena najlepših sort, ki na jesen razvije čudovito obarvano listje.

                       sorta "Rainbow Pillar"

 

PRINCE WILLIAM

Grm zraste do 2,5m, primerna sorta za manjše vrtove. Plodovi so debeli in okusni. Prav tako ima veliko okrasno vrednost zaradi velikih listov, ki se na jesen lepo rdeče obarvajo.

 

 

 

 

 

 

Nazaj na seznam rastlin

Naročilo sadik

Rastline iz naše ponudbe

   

Aronija Asimina
Aibirska borovnica Šisandra
Stevija Goji jagode

 

 

ostala ponudba

Vaš nakup

Vaša košarica je prazna

Na vrh

Copyright © 2015. Eksotična vrtnarija Zeleni zmaj