ABRAŠICA (Artemisia abrotanum)
Abrašica, lažji pelin ali Kola kraut
Opis
Lističi imajo okus in aromo po CocaColi. Uporablja se kot začimba, dodajamo jo samo za aromo, drugače je preveč grenka. Je trajnica, zraste lahko do 1 meter v višino in 20-60 cm v širino. Ima pokončna, razvejena stebla in pernate sivo zelene liste. Cveti s svetlo rumenimi cvetovi od julija do oktobra.
Zdravilnost
Rastlina vsebuje grenka eterična olja. Pomirja, blaži vnetja, pospešuje izločanje pota in seča. Pomaga pri prebavnih motnjah, pomanjkanju apetita, glavobolu. Pomaga tudi proti kožnim boleznim, slabokrvnosti, kašlju in driski. Uporabljamo jo tudi kot obkladke pri udarninah in ozeblinah. Abrašica enako kot pelin vsebuje močno eterično olje, ki odganja žuželke. Njene liste dajejo med obleke, da preženejo molje.
Uporabljajo se tako sveži kot suhi zdrobljeni listi. Kot začimba v kuhinji se največkrat uporablja za mesne jedi, omake, dodatek hladnim pijačam, sladoledu.
Vzgoja
SAJENJE: Sončna lega, humusno bogata, odcedna tla. Sadilna razdalja 20-40 cm. Žetev čez celo poletje, vse tja do pozne jeseni. Potrebno jo je zaščititi pred zimo. Na zmrzal je podobno odporna kot sivka.
Priprava in uporaba
Proti vnetjem in okužbam: polno žlico zeli namočimo čez noč v 1 liter vode. Čaj lahko uživamo čez cel dan. S tem očistimo organizem, ker pripravek pospešuje potenje in žene na vodo.